BLS Cargo heeft aangekondigd een overeenkomst te hebben getekend voor de overname van de Belgische railvrachtoperator Crossrail. BLS Cargo is de tweede Zwitserse spoorvrachtexploitant. BLS Cargo is een dochteronderneming van BLS, de belangrijkste concurrent van de Zwitserse gevestigde partij. SNCF Fret is echter aandeelhouder van BLS Cargo met 45% van zijn aandelen.

Voorheen was Crossrail eigendom van Rhenus, een private equity-fonds. Volgens de CEO van BLS Cargo, Dirk Stahl: “Als goederenvervoerder actief op de Europese vrachtcooridors lijkt Crossrail sterk op BLS Cargo“. Hij merkt ook op dat beide bedrijven een geografisch perfecte match vormen. De overname van Crossrail zal BLS Cargo versterken in België (in de havens van Antwerpen en Zeebrugge) en meer in het algemeen op de noord-zuid vrachtcorridors.

Al met al zal deze overname geen significante impact hebben op de markt voor goederenvervoer per spoor in België. Er kan echter worden opgemerkt dat deze overname indirect de positie van de Franse historische operator SNCF Fret in België zal versterken.